sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Esittelyssä: Romania - Voltaj – De la capăt / All over again

Nyt siirrymme Romaniaan, joka on yksi viime vuosien menestyneimmistä maista vaikka voitto maalta vielä puuttuukin. Maa on osallistunut kisaan 16 kertaa ja ollut joka kerta finaalissa. Paras sijoitus on kolmas sija, minkä maa on saavuttanut kahdesti, vuonna 2005 Luminița Anghelin & Sistemin kappaleella Let me try ja vuonna 2010 Paula Selingin & Ovin kappaleella Playing with fire.
http://www.eurovision.tv/save-files/resizes/da/72/d5/ae/da/a6/b4/14/58/5c/e6/43/85/d2/7d/31/alt_voltaj.jpg
Romaniaa edustaa tänä vuonna pitkänlinjan poprock-yhtye Voltaj, joka voitti maan maaliskuun alussa käydyn karsinnan kappaleellaan De la capăt. Romaniassa hyvin suositun Voltaj-yhtyeen muodostavat Călin Goia (laulu), Oliver Sterian (rummut), Gabi Constantin (kitara), Bobby Stoica (kosketinsoittimet) ja Valeriu Ionescu (basso).

Karsinnassa Voltaj oli sekä katsojien että tuomarien suosikki. Kisassa oli mukana myös maan vuoden 2005 edustaja Luminiţa Anghel kappaleellaa A million stars. Hän sijoittui heti Voltajn jälkeen toiseksi.
http://www.eurovision.tv/save-files/resizes/60/c1/bc/f7/7c/34/79/73/bd/48/78/e0/f4/64/b8/8c/voltaj-drumul-spre-eurovision-concurs-44.jpg
Karsinnassa yhtye esitti kappaleensa kokonaan romaniaksi, vaikka jo silloin siitä oli olemassa englannin kielinen versio ja he olivat jo suunnitelleet esittävänsä sen Wienissä, jos edustusmatkalle pääsevät. Romanialaiset eivät kuitenkaan innostuneet yhtyeen aikeista vaihtaa kappaleen kieli englantiin. Niinpä Voltaj päätti tehdä kappaleesta vielä kolmannen, tällä kertaa kaksikielisen, version. Wienissä lavalla kuulemme siis kaksikielisen version, jossa lauletaan sekä romaniaksi että englanniksi. Kappaleen nimikin vaihtui kaksikieliseen muotoon: De la capăt / All over again. 

Kappaleen sävellykseen yhtyeen laulajan ja kitaristin lisäksi ovat osallistuneet Adrian Cristescu, Paduraru Silviu-Marian ja Alstani Victor-Razvan. Sanoituksesta vastaavat edellämainittujen lisäksi Monica-Ana Stevensin ja Andrei-Madalin Leonten.
http://www.eurovision.tv/save-files/resizes/52/80/b6/55/0e/df/11/57/1d/c1/21/28/d3/73/a4/62/0z2a2233_2.jpg
Voltaj haluaa herättää kappaleella keskustelua Romaniassa hyvin yleisestä tavasta jättää lapset isovanhempien hoiviin, kun vanhemmat lähtevät ulkomaille töihin. Yhtyeen mielestä lasten paikka olisikin vanhempien eikä isovanhempien luona.

Romania on 1. semifinaalin toiseksi viimeinen eli 15. esiintyjä.
Mitä pidätte Romanian kaksi kielisestä versiosta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti