keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Esittelyssä: Suomi - Pertti Kurikan Nimipäivät – Aina mun pitää

Viidentenä esittely vuoron saa Suomi. Meidän paras sijoituksemme Euroviisuissa on tietenkin Lordin ikimuistoinen vuotto vuodelta 2006.
Pertti Kurikan Nimipäivät
Tänä vuonna edustajaksemme valittiin yhtye nimeltään Pertti Kurikan Nimipäivät, joka kisaa finaalipaikasta 1. semifinaalissa paikalta viisi. PKN sai alkunsa vuonna 2009 Helsingin Konalassa kehitysvammaisten taidetyöpajalla. Kaikki alkoi kun, elokuvaohjaaja Pekka Karjalainen suunnitteli draamaelokuvaa Vähän kunnioitusta, joka kertoi vammaisten oikeuksista ja mahdollisuuksista itsenäiseen elämään. Elokuvaan olisi ollut tarjolla jo valmiitakin yhtyeitä, mutta silti elokuvaa varten päätettiin perustaa uusi yhtye. Punk-bändi koottiin kitaristi Pertti Kurikan ympärille. Lopulta yhtye myös nimettiinkin hänen mukaansa, koska hän hössötti niin paljon tuolloin ajankohtaisesta nimipäivästään. Kurikka sävelsi elokuvaan kappaleen Kallioon. Sanat kappaleeseen kirjoitti yhtyeen laulusolisti Kari Aalto. Yhtyeen muut jäsenet ovat basisti Sami Helle ja rumpalisti Toni Välitalo.

Vuonna 2010 yhtyeen ura lähti nousukiitoon, kun yhtyeen kappale ladattiin Youtubeen ja siitä tuli kansallinen some-hitti. Yhtyeen menestys jatkui ja pian he esiintyivät jo Tavastialla ja pian sen jälkeen jo ulkomailla, kuten Yhdysvalloissa, Saksassa, Kanadassa ja Norjassa.
 Pertti Kurikan Nimipäivät
Ennen vuotta 2012 yhtye oli levyttänyt kappaleita useille pienlevymerkeille, mutta vuonna 2012 levyjätti Sony Music allekirjoitti yhtyeen kanssa levytyssopimuksen. Wienin Viisujen alla julkaistaan The best of greatest hits kokoelma.

Toukokuussa 2012 ensi-iltansa sai myöhemmin huikean suosion saavuttanut Kovasikajuttu dokumenttielokuva, joka teki yhtyeestä vieläkin tunnetumman. Elokuvalle on suunniteltu myös jatkoa.
 Pertti Kurikan Nimipäivät
Pertti Kurikan Nimipäivät voitti UMK 2015 -kilpailun melko ylivoimaisesti saaden 37,4% kaikista kansalaisraati- ja yleisöäänistä ja edustaa meitä näin ollen siis Wienin Euroviisuissa.

Yhtyeen kilpailukappale Aina mun pitää kestää vain puolitoista minuuttia ollen Viisuhistorian lyhin kappale. Kehitysvammaisuudestaan tunnettu yhtye on jo nyt herättänyt laajaa mediahuomiota ympäri maailmaa.
Uskotteko PKN:än mahdollisuuksiin Wienissä?

2 kommenttia:

  1. Ei Vähän kunnioitusta-elokuva ollut dokumenttielokuva vaan draamaelokuva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, kiitos tästä huomautuksesta. Korjasin asian. :)

      Poista