keskiviikko 17. syyskuuta 2014

"Yes" or "No" Scotland?



Skotlannissa järjestetään historiallinen kansanäänestys Skotlannin itsenäistymisestä Isosta-Britanniasta 18. päivä syyskuuta eli huomenna. Äänestyksessä kysytään yksinkertainen kysymys; Pitäisikö Skotlannin olla itsenäinen valtio. Äänestää saavat kaikki yli 16-vuotiaat skotlantilaiset. Mikäli itsenäistymisen kannattajat saavat yli puolet äänistä, on Skotlannin tarkoitus itsenäistyä maaliskuussa 2016. Näin aikaa jää neuvotteluille ja käytännön järjestelyille.

Tällä hetkellä, vain päivää ennen äänestystä, mielipidemittauksissa "No"- ja "Yes"-leirien kannatus on ollut hyvin tasaista. "Yes"-leiri on ottanut huikean loppukirin ja ollut viimeisimmissä mittauksissa hienoisessa johdossa.

Ero Isosta-Britanniasta aiheuttaisi monenlaisia muutoksia Skotlannille. Pääministeri Cameron on sanonut, että Skotlannin ero Britanniasta on myös ero punnasta. Luultavasti Skotlanti menettäisi  itsenäistyessään ainakin hetkeksi EU-jäsenyytensä. Luultavasti itsenäinen Skotlanti hakisi jäsenyyttä jossakin vaiheessa, mutta se saattaa viedä aikaa.

Mikäli Skotlanti päättää itseäistyä saattaa se aiheuttaa lumipalloefektin Euroopassa, sillä monien valtioiden sisällä muhii itsenäisyyshankkeita. Esimerkiksi Espanjassa Katalonia haaveilee omasta valtiostaan.

Itsenäistyessään Skotlanti saattaa tehdä debyyttinsä Euroviisuihin hyvinkin pian. Ehkä realistisoptimistisesti jo vuonna 2017?

Veikkaan, että äänestyksestä tulee hyvin hyvin tiukka, mutta uskon ja toivonkin, että tulos on "Yes".
Mitä veikkaatte, kuinka käy?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti