keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

UMK15 takana päin, PKN voitti, Mitä jäi käteen?

 
UMK:n finaalista olkaa olla jo melkein kaksi viikkoa ja tämän postauksen kirjoittaminen on aina vaan siirtynyt ja siirtynyt, sillä viisujenkarsintakausi on juuri kiivaimmillaan ja sen tiimoilta olen ollut kiireinen.

Mutta mennään sitten itse asiaan. UMK:n voitti ja Suomea Euroviisuihin lähtee tänä vuonna edustamaan punkbändi nimeltä Pertti Kurikan Nimipäivät eli PKN lyhyemmin. PKN:än voitto oli loppupelissä melko selvä, sillä se sai 37,4 % kaikista annetuista äänistä. Voitto irtosi yli kymmenellä prosenttiyksiköllä seuraavaksi tulleeseen Satin Circukseen, joka sai 26,3 % äänistä. Kolmas oli viisufanien ykkössuosikki, Viisukuppilan fanipalkinnon (ansaitusti) ja blogini äänestyksen voittanut, Opera Skaala.

Ennen voittajaan pureutumista vielä muutama sana finaalista. Finaali oli, ainakin minusta, selkeästi tasokkaammin toteutettu lähetys kuin, mitä semifinaalit olivat. Suurimpana plussana semifinaaleihin verrattuna näin sen, että ne kiusalliset pukuhuonehaastattelut ja kömpelöt käytäväkavelyt oli jätetty finaalista pois.
http://a2.images.cdn.yle.fi/image/upload/w_320,dpr_1.0,f_auto,q_80,h_180,c_fill,d_yle-tv2.jpg/13-1-2416701.jpg
Juontajat, Raakel Liekki ja Roope Salminen hoitivat hommansa kunnialla. Ei valittamista.
Sitten nämä paljon kuohkatut "kansalaisraadit": aivan suoraan pöllitty Melodifestivalenilta sillä erotuksella, että eri maiden raadit oli vaihdettu erilaisiin ryhmiin ihmisiä Suomesta. Ei siinä mitään, että idea on lainattu länsi naapurista. Ihanhan tuo oli viihdyttävä tuo ääntenlasku. Olisin kyllä toivonut, että raadeilla olisi ollut enemmän valtaa, sillä hieman typerältä tuntui, että tehtiin suuri ohjelma numero siitä, että 8 raatia antaa 10 % pisteistä. Tämän voisi Yle ehdottomasti säästää ensi vuodelle, mutta sillä erolla, että raadit saisivat enemmän valtaa.

Myös se oli mukavaa, ettei Euroviisuja oltu yritetty piilottaa aiempien vuosien tapaan vaan päinvastoin niitä tuotiin esille runsaasti ja positiivisessä valossa. Varsinkin nämä Wienin esittelyvideot ja viisubingo olivat loistavia. Yksi suuri miinus on kuitenkin annettava, ja se on kilpailu areena, tai siis studio. Semifinaalit siellä nyt vielä meni, mutta finaalikin Ylen Pasilan studiolla...ei näin Yle. Ensi vuodeksi ehdottomasti finaali ainakin suuremmalle areenalle. Jos ei aivan jäähalliin tai baronalle, niin ainakin Peakockiin.
http://a2.images.cdn.yle.fi/image/upload/w_640,dpr_1.0,f_auto,d_yle-areena.jpg/13-1-2667835.jpg
Antti Tuisku esiintyi kolmannessa semifinaalissa.
Myös väliaika esitykset semeissä sekä finaalissa olivat onnistuneita. Varsinkin Antti Tuiskun veto kolmannessa semissä ja softenginen veto finaalissa (video alla) jäivät mieleen. Emma Salokosken olisin ehkä vaihtanut finaalissa johonkin toiseen väliaikaesitykseen.
Sitten voittajaan eli Pertti Kurikan Nimipäivien kappaleeseen Aina mun pitää. Alussa tuli järkytys, joka kesti ehkäpä tunnin. Vaikka olin ajatellut jo etukäteen, että tämä voittaa niin viimeiseen asti jaksoin uskoa, että se olisi joku muu. Noh, järkytystä seurasi pettymys. Suomen kansa oli oikeasti valinnut tämän kappaleen edustamaan meitä Euroviisuihin! Pettymyksestä selvittyäni päätin, että annetaan PKN:lle sitten mahdollisuus, kun kerta Suomen kansa heidät Wieniin tahtoi. Päätös täytyi vain hyväksyä ja tyytyä tähän.
http://www.esaimaa.fi/f/b/b3/big_18708787.jpg
Kappaleesta en pitänyt silloin, kun tämä julkaistiin, en silloin kun tämä esiintyi semifinaalissa tai finaalissa, tai nyt kun tämä on Suomen edustuskappale. Se on vaan kylmä fakta, että tämä kappale on minulle tähän mennessä Suomen huonoin kappale Viisuissa, valitettavasti. Ja uskon, että en ole ainoa. Varmasti moni, varsinkin viisufani, voi samaistua tähän ajatukseen. Viisufaneilla tuntuu olevan sellainen taito, että ajan kanssa huonotkin kappaleet alkavat kuulostaa hyviltä ja takin käännöt eivät olekaan kovin harvinaisia.
Yksi asia tässä PKN-keskustelussa minua häiritsee minua todella paljon ja en malta olla tarttumatta siihen: Välillä, kun lukee keskusteluja PKN:ään liittyen niin tuntuu siltä, että tästä saa olla vain yhtä mieltä, ja jos on erimieltä, leimataan heti suvaitsemattomaksi. Toki silloin, jos kommentoidaan, että "Miten Suomi kehtaa lähettää kehitysvammaisia Euroviisuihin." tai "Nyt saa taas hävetä, kun Suomi valitsi nuo viisuihin." tai jotain muuta vastaavaa, niin silloin saa ja pitääkin kommentoida. Ei tuollaista pidä suvaita. Mutta kaikki eivät pidä vaan tästä kappaleesta, ja toivoisinkin molemminpuolista kunnioitusta mielipiteille. Yhtey itsessään on minustakin aivan loistava ja sympaattinen, mutta tätä kappaletta, tai yhtyeen muuta musiikkiakaan, en arvosta kovin korkealle asteikollani. Punk-tyylinä ei vain toimi minulle. Sori.

Toivotan kuitenkin onnea ja menestystä PKN:lle viisuihin. Olen iloinen, jos menestyvät, vaikka biisistä en pidäkään.

Sana on vapaa! Mitä ajatuksia UMK-finaali ja PKN:än voitto herättää teissä?

Ps. Jonkinlaista postausta tän vuoden kappaleiden menestysarvioista tulossa sitten, kun kaikki kappaleet on julkaistu. Eli pian!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti