Jo viime kesänän julkaistuissa säännöissä sanotaan, että "2.3.Yleisö äänestää jatkoon valituista kilpailijoista kilpailun finalistit karsinnoissa, jotka välitetään suorina tv-lähetyksinä." Tässä ei ole vielä mitään ihmeellistä ja tämä pitääkin paikansa mitä ilmeisimmin.
Mutta sitten, "2.5. Mikäli yleisöäänestys karsintojen tai finaalin aikana teknisen tai muun syyn takia epäonnistuu, voittajan päättää Ylen nimeämä asiantuntijaraati" Kesällä julkaistuissa säännöissä annetaan ymmärtää, että voittajan päättävät yksin katsojat. Tähän oletukseen jäin myös esimerkiksi UMK-pressin ja kilpailijoiden ja kilpailunkulun yksityikohtien paljastamisen jälkeen.
Nyt kuitenkin toissapäivänä eli 2. helmikuuta UMK:n sivua muokattiin niin, että sinne lisättiin lause "Voittaja ratkeaa yleisöäänestyksen ja kansalaisraatien yhteistuloksella." Tämä lause on aiheuttanut runsasta keskustelua Ylestä ja UMK:n säännöistä viisufanien keskudessa. Myös Twitterissä Ylen UMK-profiilissa vahvistetaan tämä asia. Mitä tuo lauseen kohta kansalaisraadit tarkoittaa? Takoittaako se asiantuntijaraatia, tuskin sillä silloin käytettäisi tuota asiantuntijaraati-termiä. Tarkoittaako se tavallisista katsojista koottua raatia? Tuskin, sillä mitä ideaa siinä olisi? Sitähän varten on puhelinäänestys. Yksi vaohtoehto voisi olla, että nämä "kansalaisraadit" olisivat erilaisten tahojen, kuten OGAE:n, Viisukuppilan tai jonkin muun yhdistyksen, jäsenistä koottuja raateja. Myös se, että "kansalaisraadit" ovat monikossa tarkoittanee se sitä, että raateja olisi useampia.
Kaikki ei ole selvillä kilpailun kulusta... |
Hieman kyllä ihmettelen, mistä ja ennen kaikkea miksi nämä "kansalaisraadit" astuivat yhtäkkiä kuvaan, kun alunperin vallan piti olla kansalla. En sano, että nämä raadit eivät voisi olla onnistunutkin uudistus, mutta vaarana saattaa olla, että kisan voittaa ns. kompromissi voittaja, joka ei ole ollut kummankaan osapuolen suosikki.
Mutta miksi raadit päätettiin tuoda kuvaan? Ehkäpä Yle on herännyt siihen realiteettiin, että Pertti Kurikan nimipäivät saattaa ihan oikeasti voittaa UMK:n ja Yle haluaa nyt torpeedoida tämän. Tämä viittaisi siihen, että heidät olisi kutsuttu kisaan tuomaan mediahuomiota ja nostamaan entisistä Euroviisukarsinnoista romahtaneita katsoja lukuja. Toinen vaihtoehto on, että Yle taas haluaisi varmistaa, että PKN pääsee edustamaan Suomea. Sääntöjen lopussa onkin seuraavanlainen kohta "3.17. Yle pidättää oikeuden sääntömuutoksiin." Yle on selkeästi ottanut tämän nyt käyttöön.
Oli miten oli, minusta tällainen tietojen pimitys ja epäselvien sääntöjen kertominen ja kertomatta jättäminen on tuomittavaa ja Ylen tulisikin mahdollisimman pian kirjoittaa selkeät ja yksi selitteiset säännöt UMK-sivuille, mikä ei jättäisi enää mitään arvailun ja spekuloinnin varaan.
Mitä tuntemuksi Ylen toiminta teissä herättää ja mitä uskotte arvoituksellisten "kansalaisraatien" pitävän sisällään?
Ylen toiminta on naurettavaa pelleilyä. Joka vuosi yritän niin kovasti tykätä UMK:sta, mutta AINA jokin seikka estää sen.
VastaaPoistaNiin samaa mieltä kanssasi. Miksi se on niin vaikeaa Ylelle olla läpinäkyvä ja kertoa, millainen kisan kulku on ja ketkä päättävät voittajan. UMK:n kanssa on yritetty ehkä vähän liikaa.
Poista