On tullut taas se aika vuodesta, kun maat paljastavat ensimmäisiä suunitelmiaan ensi vuodelle. Ollakko mukana vai ei. Jokaisen viisufanin toive on varmasti se, että saisimme mahdollisimman paljon maita mukaan. Minä mukaan lukien. Päivittäin tarkistankin erilaisilta uutissivuilta, että onko tullut uusia vahvistuksia. Maat ovatkin menneen kesän ja syksyn aikana vahvistaneet erilaisille viisusivustoille osallistumisiaan ja osallistumatta jättämisiä. Viimeinen päivä jättää osallistumisilmoitus on ymmärrykseni mukaan 15. päivä kuluvaa kuuta eli ensi maanantaina. Sitten 29. päivä EBU ilmoittaa maille osallistumismaksut ja sen jälkeen mailla on vielä mahdollisuus vetäytyä 10. päivään lokakuuta saakka ilman sanktioita. Lopullisen listan EBU julkistaa vasta tammikuussa ilmeisesti. Tästä en ole kyllä aivan sata prosenttisen varma. Systeemi on muuttunut viime vuodesta sen verran, että en yhtään ihmettele, jos en aivan ymmärtänyt oikein. Korjatkaa, jos meni väärin.
Nyt päätin listata kaikki mahdolliset ja ehkä hieman mahdottomatkin maat ja koota kaikkien tilanteen osallistumisen suhteen tänne.
Tähän mennessä 29 maata on vahvistanut osallistumisensa. Näiden maiden joukossa ovat Kypros ja Bosnia ja Hertsegovina, jotka palaavat vuoden ja kahden tauon jälkeen takaisin. Lisäksi 27 viime vuonna mukana ollutta maata on vahvistanut osallistumisensa
Alankomaat
Armenia
Azerbaidžan
Belgia
Bosnia ja Hertsegovina
Georgia
Irlanti
Islanti
Iso-Britannia
Itävalta
Kreikka
Kypros
Latvia
Liettua
Makedonia
Malta
Montenegro
Norja
Portugali
Ranska
Ruotsi
Saksa
Suomi
Sveitsi
Tanska
Unkari
Valko-Venäjä
Venäjä
Viro
Seuraavista neljästä maasta on kuulunut positiivisia signaaleja osallistumisesta. Nämä maat eivät kuitenkaan ole vieä toistaiseksi vahvistaneet virallisesti mukana oloaan.
 |
Iki-ihana Valentina Monetta edusti San Marinoa kolmena vuonna peräkkäin ja viimein tänä vuonna raivasi tiensä ja San Marinon ensi kertaa finaaliin. Valentina kertoi, ettei edusta San Marinoa enää neljättä kertaa. |
Seuraavat neljä maat eivät taas ole hiiskuneet mitään osallistumisesta
On hyvinkin mahdollista, että saamme Kyproksen ja Bosnia ja Hertsegovinan lisäksi myös muutaman muun maan takaisin.
Tällä hetkellä on neljä sellaista maata, jotka eivät osallistuneet tänä vuonna ja eivät ole vielä kommentoineet osallistumistaan ensi vuodelle.
Serbia osallistui viimeksi vuonna 2013 ja vetäytyi tämän vuoden viisuista taloudellisten ongelmien vuoksi. Serbia on kertonut, että se osallistuu mikäli vain saa rahoituksen kuntoon. Serbia on päättänyt osallistua monen vuoden tauon jälkeen tänä syksynä Juniori viisuihin, joten tämä antaa toivoa siitä, että saamme serbian takaisin.
Bulgaria vetäytyi niin ikään viime vuoden viisuista taloudellisista syistä. Bulgarian tilanne on hyvin samankaltainen Serbian kanssa. Se osallistuu Junnuviisuihin ja on kertonut olevansa halukas palaamaan, mikäli vain rahaa löytyy.
Kroatia ei ole suuremmin suunnitelmistaan puhunut. Ei puolesta eikä vastaan. Joidenkin lähteiden mukaan Kroatia palaisi ja edustaja valittaisiin piakallisella Voice-kilpailulla. Kroatia vetäytyi Serbian ja Bulgarian tavoin viime vuoden kisoista taloudellisista syistä. Päätökseen vaikutti myös heikko menestys viime vuosina.
Marokko osallistui ensimmäisen ja toistaiseksi viimeisen kerran viisuihin vuonna 1980. Osallistumisen mahdollisti Israelin poissaolo. Arabimaat kun eivät halua olla samassa kilpailussa Israelin kanssa. Vuonna 1980 Marokon osallistuvana televisioyhtiönä toimi SNRT, joka ei ole osoittanut minkäänlaista kiinnostusta kilpailua kohtaan. Marokko voisi kuitenkin palata mikäli EBU hyväksyy toisen Marokkolaisen tv-yhtiön 2M TV:n jäsenekseen.
Muutama maa on kertonut heidän osallistumisensa olevan vaakalaudalla.
Romania on kertonut, että he eivät välttämättä kykene osallistumaan ensi vuonna taloudellisten vaikeuksien takia. Euroviisut ovat kuitenkin yksi suosituimmista ohjelmista Romaniassa, joten he varmasti tekevät kaikkensa, jotta voivat olla mukana myös ensi vuonna.
Israelin tilanne onkin sitten hieman mutkikkaampi. Isarelin hallitus on
päättänyt sulkea Israelin yleisradio IBA:n ja avata sen uudelleen
uudistettuna maaliskuun lopussa. Tällä Israel yritää saada säästöjä
aikaan. Israelin vetäytyminen on siis hyvinkin todennäköistä.
Israelin osallistumattomuus voisi kuitenkin avata ovia sellaisille maille, jotka ovat boikotoineet viisuja Israelin vuoksi. Aiemmin mainittu Marokko on varmasti yksi näistä maista.
Libanon ja
Tunisia ovat ainakin aiemmin olleet jossain määrinkiinnostuneita Viisuista. Tunisia tosin 70-luvulla. Libanon taas melkein osallistui vuonna 2005, mutta vetäytyi viime hetkellä Israelin vuoksi. Tästä Libanon sai kolmen vuoden kilpailukiellon.
Muut arabimaat eivät ole koskaan osoittaneet kiinostusta viisuja kohti.
Algeria
Egypti
Libya
Syyria
Osa maista onkin jo sanonut, etteivät he ole mukana ensi vuonna. Tässä lista kyseisistä maista.(Viimeisin osallistuminen suluissa)
Seuraavien maiden syyt ovat pitkälti taloudellisia ja/tai heikkoon menstykseen pohjautuvia.
Andorra (2009)
Luxemburg (1993)
Monaco (2006)
Slovakia (2012)
Tšekki (2009)
-
Turkki ei myöskään tee paluuta ensi vuonna, vaikka merkkejä paluusta oli. Viimeksi Turkki osallistui 2012. Osallistumattomuuden taustalla ovat ainakin aiempina vuosina olleet Big-5:in suora pääsy finaaliin sekä 50/50 äänestys systeemi. Turkki on kokenut raatien sorsivan sitä. Myös Conchitan voitolla sekä Kristan lesbo-pusulla vuonna 2013 on ollut todennäköisesti vaikutusta. Viime vuonna Turkki järjesti ensimmäistä kertaa oman Euroviisuja vastaavan kilpailunsa, johon saivat osallistua kansat, joilla on jotain yhteistä turkkilaisen kulttuurin kanssa, esimerkiksi kieli. Tänä syksynä kilpailu kärjestetään Kazanissa, joka on osa Venäjää. Turkista on hyvää vauhtia tulossa uusi Italia, jonka paluusta huhutaan joka vuosi, mutta aina turhaan. No, onneksi sitten muutama vuosi sitten saimme Italian takaisin. Täytyy vain toivoa, ettei Turkin tauosta kehkeydy yhtä pitkä.
EBU:n sisältä ei löydy enempää maita, jotka voisivat debytoida, joten katsotaan ketkä voisivat osallistua mikäli pääsevät EBU:un:
Liechtensteinin osallistuminen olisi hyvinkin mahdollista mikäli vain päättävät liittyä EBU:n ja löytävät rahat jostain. Mitään ylitsepääsemätöntä estettä ei pitäisi olla.
Kazakstanin osallistuminen on taas hieman hamkalampi juttu, koska Kazakstan sijaitsee maantieteellisten rajojen ulkopuolella. Kazakstan on kuitenkin hakenut jäsenyyttä. Jäsenyyden suurin este ei kuitenkaan ole ilmeiseti ollut sijainti vaan infrastruktuuri. Azerbaidžankin nimittäin sijaitsee hieman rajojen ulkopuolella.
Skotlanin osallistuminen voisi olla hyvinkin mahdollista tulevaisuudessa, mikäli itsenäistyy. Ei tosin vielä ensi vuonna. Ehkä 2017 aikaisintaan.
Kosovo on yksi mahdollisista uusista maista mikäli kansainvälinenyhteisö tunustaa sen itsenäisyyden. Ennen tätä Kosovoa ei nähdä EBU:n täysjäsenenä.
Qatarista oli huhuja muutamia vuosia sitten, että se tahtoisi osallistua. Karu fakta on kuitenkin se, että Qatar on aika kaukana Euroopasta.
Kertokaa ihmeessä oma mielipiteenne osallistujamaista tai jos listasta puuttuu jotain.